SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • IG produktów bez obróbki termicznej.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Może ktoś ma info na temat Ig produktów przed obróbką termiczną. Chodzi mi konkretnie o płatki owsiane kasze i mąkę białą (np 750). Jaka jest różnica między np. mąką surową a np. upieczoną?

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1019 Data: 2008-12-29 12:09:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ważenie mięsa

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wszystko ważymy przed obróbką termiczną. A jeśli chodzi o mięso? Po usmażeniu pierś z kurczaka znacznie traci na wadze. Zawsze ważyłem to co zostawało na patelni, czy to błąd?

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 1201 Data: 2011-04-15 23:02:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kurczak

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Siemka. Georgu powiedział żeby ważyć produkty przed obróbka termiczną. Miałem 460 g piersi i usmażyłem. Z 460g wychodzi białka jakieś 140g. Nie chce mi się wierzyć żeby tu tyle było. Czy może jednak. Jak z tym jest? Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 447 Data: 2016-08-31 07:09:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Schab a święta

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Część pytanie na szybko zapomniałem zwazyc schabu przed obróbką termiczną ale ugotowałem schab z przyprawami bez zadnego tłuszczu. I jak teraz wezmę 100gram to mogę przyjąć kaloryczność jako schab surowy bez kości? :)

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 897 Data: 2017-04-16 09:50:17 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak to wliczyć ?

    Temat
    Trening dla początkujących

    Witam . Dziś na 2 śniadanie zrobiłem burgery , i tu pojawia się problem jak liczyć to mięso tak jak kurczaka przed obróbką termiczną ? Mięso na 100g 17g tłuszczu i 18g protein , oczywiście mowa o wołowince , smażyłem bez tłuszczu około 200-220g mięsa :) Z góry dziękuje za odp.

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 554 Data: 2016-04-15 14:59:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • wazenie produktow

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    wszedzie czytam, ze wazymy produkt przed obrobka termiczna - ok. jesli ktos ma np. do spozycia 200g kurczaka i sobie ugotuje 200g to nie obchodzi go waga po ugotowaniu ale jezeli gotuje wieksza ilosc, np 500g a zamierzam spozyc na obiad 150g, to jak rozwiazac ten problem ? musze wazyc po ?

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 846 Data: 2014-05-23 18:15:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • smazenie twarogu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    smazenie(czy jakakolwiek obrobka termiczna) twarogu zle wplywa na jego wartosci (odzywcze i zdrowotne) czy nie robi na nim zadnego wrazenia? chodzi mi o wykorzsytanie go w roznych rodzajach omletach/sernikach. czy to samo sie tyczy mleka?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1532 Data: 2008-10-25 22:21:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Ciekawa apka.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Hey. Może komuś to pomoże ... Fajna apka darmowa . Fitatu. Wpisuje tu produkty i ona mi liczy makroskoadniki . Jestem na masie , zjadam ok 2400 kalori. Oni mi oblicza dokładnie i wychodzi że zjadam więcej niż myślałem. Więc wychodzi że nie muszę zjadać prawie jednego posiłku haha. Mam pytanie... Produkty waży się przed obróbką termiczną ?

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 688 Data: 2019-12-28 17:35:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Gramatura mięsa

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Więc jak wiadomo liczymy wage przed obróbką termiczna. Załózmy że kupuje w biedronce łopatke paczkowaną i jest tam 500 g,po upieczeniu się skurczy więć mam jeszcze raz zważyć to co zostało po upieczeniu i od tego liczyc ewentuane btw czy przyjąć btw dla 500g przed pieczeniem?

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 1485 Data: 2017-01-10 13:24:21 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Denaturacja WPC 80

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Mam takie pytanie Gdy dodaje WPC 80 do posilkow ktore poddaje nastepnie obrobce termicznej to czy WPC 80 nie straci swojej "mocy" anabolicznej? Czy obrobka termiczna nie zmniejszy "wartosci" tego białka? Prosil bym o odpowiedzi osoby zorientowane w temacie Pozrdo

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1523 Data: 2006-05-16 17:22:39 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Odmierzenie ilości żywności

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wiem, że odmierza się żywność przed obróbką termiczną. Jednak co w przypadku ugotowania czegoś na zapas ? Dla przykładu jak przygotuję większą porcję mięsa ? Na opakowaniu jest 0,5kg, przygotuję jako całość. jak potem odmierzyć ? Czy mam przyjąć że 100g po przygotowaniu to 100g i wartości odpowiadają tym z tabeli ? Czy zważyć po przygotowaniu i [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 899 Data: 2016-01-07 22:02:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kurczak po obróbce termicznej następnie blendowany i wypijany . Czym to jest? Ostatnio przeczytałem artykuł że dostarczenie w takiej płynnej formie kurczaka do organizmu jest najlepszym i najlepiej przyswajalnym sposobem ale czym jest taka "obróbka termiczna" Jak to zrobić i z czym się owego kurczaka blenduje?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1892 Data: 2015-10-25 19:25:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wliczanie tłuszczy z tłustych mięs

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Wiadomo, że zawartość tłuszczu może się znacznie różnić nawet w obrębie jednego rodzaju mięsa, a dodatkowo wpływa na to obróbka termiczna. Np. (dla surowego mięsa): szynka wieprzowa ma teoretycznie koło 20 g, a dla udek z indyka bez skóry podawane jest 3 g. Ale czuć, że udka pieczone są znacznie tłustsze od szynki (która wydaje się być sucha). Jak [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 687 Data: 2016-06-10 17:27:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • oliwa z olwek a wysoka temperatura

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Obrobka termiczna powoduje ze nawet dobre tluscze zaminiaja sie w szkodliwe. Jaka temperatura to powoduje? Czy jak wleje oliwe z oliwek do goracego jedzenia na talerzu to moze stracic swoje walsciwosci czy to musi byc wyzsza temperatura. Nie wiem czy mam torche czekac az przestygnie jedzonko czy wlewac od razu bez leku?

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 2229 Data: 2005-06-22 01:17:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mięso a wartości odżywcze

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, Pewnie pytanie wyda sie banalne ale chciałbym sie dowiedzieć jak wyliczać gramaturę do dziennika kcl. Mianowicie chodzi o to czy powinienem liczyć ilość gramów które zjadam przed obróbką termiczna(gotowanie,duszenie,smażenie) czy może już po, jak wiadomo przy takim procesie waga produktów miesnych sie zmniejsza ale nie jestem pewien czy w [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 961 Data: 2015-04-25 23:46:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Owsianka obróka termiczna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. Mam pytanie, z racji że zdania na ten temat są niezwykle podzielone. W jaki sposób/sposoby powinno się przygotowywać owsiankę? A w jaki nie? Jak dotąd zalewałem ją wrzątkiem i odczekiwałem np.10 minut. Niektórzy mówią, że najlepiej zagotować( tak żeby nie przegotować), a jeszcze inni doradzają zostawianie płatków w nocy w wodzie do [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 563 Data: 2016-07-16 08:54:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Oksycholesterol

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam, czy ktos z was orientuje sie jak ma sie obrobka termiczna do przemiany czystego cholesterolu w oksycholesterol? tzn jaka temperatura i dlugosc podgrzewania powoduje jak istotna transformacje czystego cholesterolu w utleniony. jakies linki do badan odnosnie powyzszego tematu beda bardzo pomocne! skad takie pytanie? otoz chcialym bez troski o [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1410 Data: 2008-02-12 23:56:31 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Może pytanie naiwne, ale jak to jest z wartościa odżywczą pokarmów? Czy tabela wartości przedstawia dane ryżu, kaszy, makaronu przed gotowaniem czy po? Czy mięsa I ryby wazyć przed obróbką termiczną czy po, kiedy juz stracą wage?:-?

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 3491 Data: 2018-11-07 14:32:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kalkulatory, tabele wartości odżywczych

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Cześć. Ostatnio zastanawia mnie jedna kwestia dotycząca składników odżywczych podawanych przez tabele itd. Wiem że wartości te podane są dla produktów przed obróbka termiczną. Ale jak przyjmować wartości np. dla udka kurczaka? makreli wędzonej czy orzechów włoskich? Ważyć jak już "obierzemy" wszystko czy może w całości??? Wiadomo kości czy łupin [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 935 Data: 2018-09-05 11:30:11 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • grzanki

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam. A wiec mam pytanie dotyczacie grzanek z tostera. Jeżeli wrzucimy kromki chleba żytnio-razowego do tostera to czy jego IG sie zwiekszy?? Jesli tak to czy duzo?? Wiem że każda obróbka termiczna zwieksza IG ale sam nie wiem co na ten temat myslec prosze o odp. thx.

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 2710 Data: 2008-09-22 22:03:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)